شلنگ، آبیاری قطره ای، گشادی اطلاعاتی و توسعه پایدار

در کوههای اطراف تهران یا پیاده روهای شهر تهران (یا کوههای اطراف شهرهای دیگر و پیاده روهایشان و پارکهایشان و الخ) جدیدا کاربرد جدیدی از یک فناوری قدیمی به چشم می خورد. شلنگ. شلنگی سیاه که از کنار درختی از زمین بیرون آمده است و یا همچون خطی در امتداد درختان حاشیه مسیر توچال یا کوههای دیگر کشیده شده است. اگر همه چیز سرجایش باشد و کسی جایی وسط راه شلنگ را نبریده باشد و یا سر شلنگ را از منبع آب جدا نکرده باشد و یا منبع آب نخشکیده باشد و یا … می توان دید که گیاهی به برکت آب قطره قطره چکیده به روی خاک دور و برش، سرحال و شاداب است.

به نظر من شلنگ یا همان لوله منعطف یکی از مهمترین اختراعات بشر محسوب می شود. اختراعی که اگر از کامپیوتر مهمتر نباشد، کم اهمیت تر از آن هم نیست. ولی چرا اینقدر طول کشید تا بشر بفهمد که از شلنگ علاوه بر خیس کردن آسفالت کوچه یا شستن ماشین، برای آب دادن خودکار گیاهان هم می تواند استفاده بکند؟ چرا (هنوز) جلوی هیچ خانه ای شلنگی از کنار درختی بیرون نیامده است؟ در صورتیکه هیچ کس این مشکل را با برق ندارد؟ هرجا که باید روشن بشود، قبلا سیم کشی شده است. تا حالا کسی را دیده اید که برای روشن کردن در کوچه، سیم سیار و یک لامپ دستش بگیرد و مثل شلنگ آنرا بکشد وسط کوچه؟

 

شلنگ

البته هنوز هم بسیاری از فضاهای سبز شهر را تانکرهایی که از چاههای آب گوشه و کنار شهر پر می شوند، آبیاری می کنند. آبی که با فشار خیلی زیاد از شلنگ قطور تانکر بیرون می آید، معمولا باعث فرسایش خاک و از بین روفتن برخی گونه های گیاهی و البته هدر رفتن مقدار زیادی آب می شود. گیاه مورد نظر هم به دلیل منظم آب نخوردن یا خشک می شود و یا مقاومتش در برابر بیماریها و در نتیجه عمرش کم می شود.

 

آبیاری با تانکر

استفاده از کامپیوتر ( به مفهوم عام آن شامل نرم افزار و سخت افزار و شبکه و اینترنت و داده و اطلاعات و غیره) هنوز بیشتر به تانکر آب شباهت دارد تا به شلنگ. یک جایی اطلاعات تولید می شود یا موجود است که به چنین جایی منبع اطلاعاتی گفته می شود. مثلا کسی گزارشی می نویسد یا تشکیل پرونده می دهد. جایی دیگر کسی هست که به آن اطلاعات نیاز دارد. ولی در اکثر مواقع از اطلاعاتی که نیاز دارد محروم می ماند. با وجود همه سخت افزار و نرم افزار گران قیمت خریداری شده و با وجود همه نخبگان زحمت کش IT. همیشه پورتالی هست که باید عوض بشود. سروری که باید به روز بشود. بستری که باید تغییر بکند. دیتابیسی که نیاز به طراحی مجدد دارد. همیشه برای استقرار ورژن جدید چند ماهی بیشتر زمان لازم است. و همیشه آدمی که نیازمند فلان اطلاعات است مثل درختی در گوشه پارکی باید چند روزی بیشتر برای آب خوردن منتظر بماند. و همیشه وب سایت یا پورتال سازمانی مانند تانکر آب در جایی منتظر پر شدن و ارسال برای درختان تشنه است.

 

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *