قانون کلیبر، ترک سیگار و توسعه پایدار

یک گاو که وزنش تقریبا هزار برابر وزن یک دارکوب است پنج و نیم برابر دارکوب عمر می کند و قلبش هم پنج و نیم برابر کندتر از قلب دارکوب می زند. این قانون که به نام کاشفش کلیبر شناخته می شود می گوید که وزن همه حیوانها با سرعت متابولیسم آنها یک رابطه توان منفی یک چهارم دارد. ( از هزار دو بار رادیکال بگیرید می شود پنج و نیم). بعد از این قانون می توان نتیجه گرفت که همه حیوانها قلبشان تقریبا به یک تعداد می زند. بعضیها مثل گنجشک سهمیه شان را تندتر خرج می کنند و در نتیجه عمرشان کوتاه تر است، بعضی ها هم که مثل آدمیزاد آهسته تر و پیوسته تر می روند، عمر طولانی تری دارند.

قانون کلیبر (Kleiber’s law) به نسبت وزن و سرعت متابولیسم حیوانها محدود نمی شود. مثلا از این قانون جالب می توان در ترک سیگار استفاده کرد. زمانی که شما سیگاری می شوید در ضمیر ناخودآگاه شما یک سهمیه سیگار به شما تعلق می گیرد. مثلا 2 میلیون نخ. به همین دلیل زمانی که هنوز سهمیه خود را تمام نکرده اید ترک سیگار تقریبا غیر ممکن و به معنی مبارزه با قوانین طبیعی خواهد بود. تنها راه اینست که سرعت سیگار کشیدن خود را افزایش دهید و در شبانه روز تعداد بیشتری سیگار بکشید تا سهمیه شما زودتر تمام شود. برعکس اگر از سیگار کشیدن لذت می برید و نگران هستید که مبادا به دلیل ناشناخته ای سیگار را ترک کنید، حالا دیگر می دانید چکار باید بکنید.

کاربرد دیگر این قانون را می توان در توسعه پایدار مشاهده نمود. برای مثال وقتی کشوری 1000 برابر از کشوری دیگر آهسته تر توسعه پیدا می کند (تعریف توسعه با خود شما) می توان نتیجه گرفت که توسعه اش پنج و نیم برابر پایدارتر از آن کشوری است که در توسعه یافتن عجله می کند.

از کاربردهای دیگر این قانون می توان به پیش بینی زمان طلاق، اندازه گیری رشد اقتصادی، ضریب کاهش اعتیاد و سایر معضلات اجتماعی، میزان تخریب جنگلها و همچنین رشد صدارات غیر نفتی اشاره نمود.

 

 

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *